Kaninungar lockade ett stort antal besökare till Ängby park i Knivsta under nationaldagen.

DSC_0123 (Large)Det var Uppsala Läns Kaninavelsförening som återinvigde utställningen ”Hona med kull” efter några års uppehåll. 171 burar fanns på plats för att visa upp kaninhonor med sina kullar i alla möjliga raser.

DSC_0124 (Large)DSC_0115 (Large)DSC_0140 (Large)-Det är en gammal tradition som vi vill återuppta i år och kommer att fortsätta med. Vi anordnar den här utställningen för att ge allmänheten en möjlighet att få se kaninungar och samtidigt visa upp oss och vad vi gör. Vi vill också öka förståelsen att det här är levande djur och att man kan ha roligt med kaniner, på deras villkor, säger Mette Andersson, kommissarie och ansvarig för utställningen.

DSC_0143 (Large)Mette Andersson             Foto: Camilla Pålsson

Kaniner i alla storlekar; Belgisk Jätte, Fransk Vädur, Dvärgvädurar och Hermeliner lät sig tålmodigt beskådas och beundras.

DSC_0151 (Large)DSC_0150 (Large)DSC_0141 (Large)De största raserna verkade dock tycka att burarna var i minsta laget.

DSC_0135 (Large)DSC_0132 (Large)DSC_0137 (Large)Några såg ut att längta hem…

DSC_0129 (Large)Kaninen i klapphörnan var mycket populär bland barnen och verkade inte ha något emot uppmärksamheten.

Förutom att beskåda alla kaniner kunde man få sin kanin bedömd av ett proffs och träffa uppfödare samt köpa en raskanin och tillbehör.

Christina Johansson som har skrivit boken ”Dvärgkaninerna Nisse och Nelly” var också på plats.

DSC_0142 (Large)Christina Johansson       Foto: Camilla Pålsson

-Jag skrev den här boken för mina barnbarns skull. De tycker om att läsa och jag tycker det är viktigt att de får rätt fakta om hur de ska sköta sina kaniner och vad de kan göra med dem, samt förstå deras kroppsspråk, säger Christina Johansson. (Boken finns att låna på biblioteket eller kan köpas på Adlibris eller Bokus. ISBN: 978-91-983105-0-4

DSC_0146 (Large)Utanför byggnaden fanns även andra aktiviteter, såsom ponnyridning, höns, försäljning av växter med mera.

-Vi kommer att fortsätta den här traditionen och till nästa år planerar vi att utöka med ännu fler aktiviteter, säger Mette Andersson.

Fakta Uppsala Läns kaninavelsförening:

  • Föreningen bildades 1934
  • Har idag ett 70-tal medlemmar. (För att bli medlem ska man ha fyllt 7 år).
  • Vänder sig till alla som har intresse av avel och utställningar. Hemsida: www.ulkaf.se

 

Text och foton: Camilla Pålsson