Tips för rinnande öga på kanin

När jag skaffade min kanin Hans-Bobo hade han mycket problem med ett rinnande öga. Vi försökte med ögondroppar utan framgång.

DSC_0397 (Large)

Att spola tårkanalen kan vara ett alternativ, men eftersom det kom och gick i vågor så blev det aldrig av. Efter att ha börjat ge honom hemodlad persilja en höst så blev hans öga plötsligt mycket bättre och jag började fundera på om det kunde hänga ihop med vad han åt? När persiljesäsongen var över så började det rinna igen. (Köpt persilja hade ingen effekt). Ögat rann som värst under vissa perioder vår och höst, precis samma tidpunkt som jag känner av förändringarna i naturen. Frågade hans veterinär om Hans-Bobo kunde vara allergisk och hon svarade att det kunde han vara även om man i dag inte kan göra allergitester på kaniner, som man gör på hundar. Genombrottet för Hans-Bobo var när vi provade ett annat hö, ett riktigt kvalitetshö med mycket fibrer. Vips så torkade ögat upp inom några timmar och har fortsatt vara torrt.

DSC_0387 (Large)

Förr rann hans öga nästan jämt och om det var torrt någon enstaka dag så var jag överlycklig. Idag är hans öga torrt nästan jämt. Om det antyder till att bli lite blött någon gång så är det när han varit ute under höst eller vår och kanske provsmakat något annat hö.

Skillnaden är enorm med andra ord. Så ett tips är att prova riktigt kvalitetshö med mycket fibrer om din kanins öga rinner. Detta experiment saknar naturligtvis ”vetenskaplig” grund och alla kaniners ögon rinner inte av samma anledning. Men varför inte prova? (Obs, om din kanin aldrig ätit hö med mycket fibrer så kan det vara bra att introducera det gradvis så inte magen får en chock.)

Om du ser att det fungerar likadant på din kanin får du gärna höra av dig till Smådjursbloggen! camilla@smadjursbloggen.se

Det skulle var kul att veta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation