Lämna inte sommarkatten att dö!

Har du haft en katt på besök vid sommarstugan som du inte är säker på vem som äger?

DSC_0231 (Large)Smådjursbloggen vill idag bara instämma med Bo Grapenskogs insändare i tidningen Metro 13/8 att inte lämna sommarkatten att dö. Insändaren handlade om hjärtlösa människor som tar med katten till landet och sedan lämnar den där. Med det här inlägget vill jag ta det ett steg till. Om det har dykt upp en katt vid din stuga i sommar som kanske verkar tam men hungrig och du inte är säker på vem som äger, lämna den inte bara där innan du säkert vet att den inte är övergiven. ”Det är väl inte mitt ansvar att ta hand om andras katter!” kanske du utbrister och det är det ju inte egentligen. Men du kanske är den kattens enda livlina att slippa gå en säker plågsam död till mötes i vinter. Ingen kan rädda alla men alla kan göra något.Här följer några korta förslag som inte tar mer än några minuter av din tid, men som kan rädda livet på katten:

  • Om du har någon granne i området, ställ bara frågan om de vet vem som äger den fina katten? Är det deras så blir de glada att du tycker den är fin, om inte, så har en människa till blivit uppmärksam på att katten håller till där och kan föra frågan vidare. Det verkar vara så att om man själv bryr sig så börjar andra bry sig lite mer också.
  • Kattjouren i Malmö har kanske Sveriges bästa och största nätverk för att hjälpa övergivna katter. Skicka dem ett mail eller sms att katten finns i området och verkar sakna ägare och att du tyvärr inte kan ta med den hem, men önskar att den kan få hjälp,  info@kattjouren.nu, alternativt akut@kattjouren.nu
  • Om du misstänker att den är övergiven, skicka en anonym anmälan till Länsstyrelsen under fliken djurskydd. Det behöver inte vara långt, men var noga med att uppge vart katten håller till och när du senast såg den.
  • Sätt upp en lapp i närbutiken med en fråga om någon äger katten.
  • Glöm inte att ta en bild på katten med mobilen.
  • Maila katthemmen din observation. Även om de är fullbelastade så är det människor med stort hjärta för djur som jobbar där och kanske har en kontakt i närheten som kan kolla upp det hela eller posta ett nödrop på hemsidan.
  • Lämna in den som hittegods till polisen eller gör en polisanmälan telefon: 11414

Du behöver inte göra allt detta. Men gör något. Det tar bara någon minut att sända ut ett nödrop för en katt och det kan rädda livet på den.

Tack för din hjälp!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation