Det handlar om smådjursmat

Dagens inlägg riktar sig framför allt till dig som har kanin, marsvin, chinchilla, hamster eller någon annan liten gnagare därhemma. Så här på lördagen är det ju vanligt att man åker och handlar nästa veckas mat och då även handlar till sitt husdjur.

DSC_0646 (Large)I nästan varje livsmedelsbutik kan man köpa mat till små sällskapsdjur. Självklart även på zoo-butiker och nätet. Den fråga jag  vill ställa idag är – Hur många av kanin och gnagarblandningarna är bra? Någon som vågar sig på en gissning hur många av de här förpackningarna på bilden som klarar kvalitetskraven som ledande kanin- och gnagarkunniga veterinärer ställer på foderblandningar och pellets?

DSC_0655 (Large) ”Det ser så gott ut att man blir sugen att äta det själv! ”, utbrast en väninna som var med mig ut och botaniserade bland smådjursmaten i en livsmedelsbutik. Är det inte så många djurägare tänker? Att man vill ge sitt djur det bästa och gärna köper det som ögat säger ser godast ut? Men vad säger veterinären? Vad är skillnaden mellan bra och dålig smådjursmat? Skippa allt som påminner om goda musli-blandningar som du gärna själv skulle hälla i frukostyoghurten!

DSC_0658 (Large)När det gäller pellets bör man titta i innehållsförteckningen hur mycket fibrer det innehåller. Påsen ovan innehåller endast 9,5 %. Veterinärer som bryr sig om ditt lilla djur rekommenderar ett fiberinnehåll på minst 18% för att godkänna pelletsen.

DSC_0980 (Large)Hur kan man veta om t ex kaninens mage spökar eller verkar vara ur balans? Att kolla på kulorna kan ge en indikation på om något inte är som det ska. Har djuret omväxlande lös eller hård avföring kan det bero på att man bör se över utfodringen. OBS! Väldigt viktigt att tänka på när det gäller smådjursmagar – foderbyten måste ske väldigt långsamt och successivt.

Vad är det som styr vad vi slutligen väljer att köpa till våra djur? Den frågan får vi djurägare reflektera över ibland. Kanske är det dags att ompröva tidigare beslut? Eller kanske skippa pellets helt? Jag vill i alla fall väcka tanken.

Var kan man då hitta ett bra ”godkänt” pellets om man vill ge det?

VetZoo.se , samt på veterinärkliniker som är kunniga på kaniner och gnagare. Tyvärr finns det inte ute i den vanliga handeln som man kunde önska.

Är du intresserad av att lära dig mer av veterinärer som verkligen kan smådjur, så rekommenderar Smådjursbloggen att du går in på Veterinaren.nu, där kan man läsa skötselråd och ställa frågor helt gratis.

 

 

2 Thoughts on “Det handlar om smådjursmat

  1. Elin on 10 juni, 2013 at 22:33 said:

    tack för tipset, du är vad du äter gäller tydligen även kaniner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation