Djur på äldreboende

Vem vill bli gammal och hamna på äldreboende och aldrig mer få ha någon nära kontakt med djur? Även om man har många år kvar tills flytten till äldreboende blir aktuell, så hindrar det ju inte att man funderar ibland vad man har att vänta sig när man bli gammal. I Märsta, Sigtuna kommun, finns ett föredömligt äldreboende, Ärlinghem, där man har insett betydelsen av djurens närvaro för de äldre.

DSC_0549 (Large)Här på bilden ser vi minishetlandsponnyn, Chivas Regal,  hälsa på de äldre och Lars Ahldén, som själv tidigare hållit på med hästar, klappar om honom.

Att få träffa en häst inne på ett äldreboende är kanske inte något som hör till vardagen, men den nya chefen Elin Kallström har insett vilken positiv effekt djur har på oss människor och infört ”Husdjurens dag” på Ärlinghem. Till vardags är det givetvis inte fullt lika mycket djur, men fåglar och fiskar bor på äldreboendet och utanför på gården finns höns att beskåda.

Smådjursbloggen tycker detta initiativ är mycket bra och hoppas fler äldreboende tar efter. Enligt forskningen kan djurens närvaro till om med minska behovet av medicinering för de äldre och även lindra stress.

Artikeln i tidningen Sigtunabygden är skriven av Jeanina Santiago, som även tagit fotot. Artikeln finns att läsa i sin helhet på Sigtunabygden.se   http://www.sigtunabygden.se/sigtunabygden/sigtuna/aldreboende-fick-djurbesok-2621288.aspx

One Thought on “Djur på äldreboende

  1. Anders on 16 november, 2013 at 23:28 said:

    Fantastiskt initiativ! Hoppas fler kan efter detta. Länge leve de som vill förändra vård och omsorg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation