På date med en drakdrottning

I år fick Nationaldagen en helt ny mening och jag kommer hädan efter att fira den dagen till minne av min första date med Katla – Drakdrottningen själv. Att få träffa Katla har länge varit en hemlig dröm, som nu blev sann på själva Nationaldagen.

DSC_0580 (Large) Jag får erkänna att jag var lite pirrig och undrade hur hon skulle ta emot mitt besök, men Katla är van vid beundrare och låter sig inte stressas i onödan. Hon har nått en mogen ålder på 11 år och ligger och sover när jag anländer. Trodde ni att en drakdrottning sover sin skönhetssömn på någon hylla instängd i ett terrarium? Nej, vet ni vad. Det är under hennes värdighet. Katla bestämmer själv var hon vill sova. Jag blir direkt ledd in i det heligaste rummet och där under en kudde sticker det fram något som inte hör till den vanliga bilden över en säng.

DSC_0640 (Large) Under husses och mattes kudde ligger hennes majestät och susar gott.

DSC_0642 (Large) Det känns nästan makabert att väcka henne, men hon får inget val den här dagen. Husse lyfter upp henne och hon slutar att protestera när vi kommer ut på gräsmattan. Hon gillar gräsmattan och att vara ute i solen.

DSC_0543 (Large)DSC_0538 (Large) Majestätiskt skrider hon fram. Lyssnar, luktar, känner efter och tar in omgivningen.

DSC_0561 (Large)DSC_0562 (Large)Äter lite gräs och maskrosblad. Hon är väldigt rogivande och lätt att umgås med. Vi fick en riktigt mysig stund tillsammans.

DSC_0565 (Large) Matte berättar att det är viktigt att hålla henne borta ifrån grusvägen då hon gärna provsmakar det mest och då kan få ner sten i magen. Efter mys i gräset är Katla både trött och hungrig och vi går in för att hon ska få sin lunch och vi ska fika. Väl inne upptäcker hon något hon verkligen går igång på.

DSC_0596 (Large) Matte har målat vackra gröna tånaglar dagen till ära! Nu måste vi provsmaka, tänker Katla och tar sats emot tårna. Men matte backar och skrattar. Katla har små sylvassa tänder som inte är gjorda för att sätta tänderna i mattes tår. Snabbt avleder matte med att servera Katla sin lunch istället och hon verkar nöja sig med det. Hon är ju trots allt vegetarian.

DSC_0601 (Large)DSC_0600 (Large)DSC_0599 (Large) Det är inte svårt att förstå att Katla har tjusats av det gröna nagellacket då det framkommer att hon är en riktig färgestet. När hon äter så väljer hon bitar i en viss turordning efter färgen på dem. Det här är Katlas val: först gula bitar, sedan röda, följt utav grön och blå. Ruccola, bladgrönsaker, machesallad och röd mangold är också favoriter.

DSC_0604 (Large) Efter lunchen lägger hon sig ner på en solig fläck och vilar och tittar på fiskarna i akvariet och får åter stå ut med mig som inte kan låta bli henne. När wienerbrödet och munkarna kommer fram på bordet glömmer hon dock sin trötthet och släpper efter på färgkraven också.

DSC_0619 (Large)DSC_0620 (Large) Då tänds en gnista som man inte visste fanns och det blir ordentlig fart. Till min stora förtjusning glider stjärnan upp i mitt knä i sin strävan att komma åt mitt wienerbröd.

DSC_0617 (Large)DSC_0616 (Large)DSC_0612 (Large) Hon blir så intensiv att till slut får husse lyfta ner henne. Husse tappar upp ett bad till henne istället så hon får lugna ner sig.

DSC_0635 (Large)Katla gillar att bada och tar ett bad varje dag. Hon har ett fint blått badkar som är hennes alldeles egna, där får hon bada så länge hon vill,

DSC_0637 (Large) men idag är hon så trött att det går ganska snabbt. När vi har fikat klart smyger vi åter in i sovrummet där hon har bäddat ner sig under kudden.

DSC_0641 (Large) Jag skulle tacka för besöket men hon är helt slut och sover redan. Hon har många timmars skönhetssömn att ta igen. Den här gången väcker vi henne inte. Katla har en egen blogg tillsammans med sin matte. Den heter Nageldraken,  där du kan läsa mer om Katlas liv och fina nagellack. Där står att ”Katla charmade hatten av Camilla”. Det är ingen överdrift, jag kan säga att jag har inte landat än. Det är omöjligt att inte bli kär i Katla.

Katla har haft tur. Hennes matte och husse älskar henne verkligen och har läst på hur man ska sköta henne. Alla leguaner har inte samma tur. Här är två böcker som Katlas matte och husse rekommenderar:

DSC_0594 (Large)DSC_0593 (Large) Veterinär Marianne Tornvall har också skrivit skötselråd om leguaner. Dessa kan du läsa här:

Mälaren Smådjursklinik

www.veterinaren.nu

Stort tack till Katla med matte och husse, samt Marianne som gjorde det här mötet möjligt.

 

7 Thoughts on “På date med en drakdrottning

 1. Pingback: Katla i Smådjursbloggen | Nageldraken

 2. Vilket fint inlägg du har skrivit om Katla, och vilka jättefina bilder! Det var trevligt att ha dig på besök!

  • camilla on 16 juni, 2013 at 17:26 said:

   Tack Nageldraken! Katla är alltid välkommen tillbaka till Smådjursbloggen, om hon har något speciellt hon vill berätta eller bara synas för en stund som den stjärna hon är. Hälsa henne det.

 3. Ett underbart reportage om Katla!

  • camilla on 16 juni, 2013 at 17:27 said:

   Tack Helena! Kul att du gillade reportaget. Det är inte svårt att skriva om Katla, hon är en riktig personlighet och lätt att tycka om.

 4. Jättefint inlägg om Katla! Hon är en sällsam skönhet i en nagelvärld full av kattägare! =))

  • camilla on 16 juni, 2013 at 17:32 said:

   Tack Karin! Ja, hon är verkligen en skönhet och hon verkade väldigt intresserad av fina naglar med nagellack på 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation