Tamråttan gillar glitter och glam

DSC_3208 (Large)Råttor berör. Antingen får de folk att rygga tillbaka eller så tycker de att de är söta. Smådjursbloggen undrade hur det är att leva med tamråttan som husdjur och frågade Lycia Boklund, Svenska Råttsällskapet, som har levt med dem i 30 år.

-Tamråttan är som en korsning av en apa, skata och en hund! utbrister hon.

DSC_3474 (Large)Vi träffas på Husdjursmässan och medan de andra råttorna är lite trötta och ligger och sover i sina små tält, är tonårsråttan Dino framme och undersöker det mesta. Han visar intresse för en blank del på min kamera.

-Råttor är som skator, de gillar blanka saker, förklarar Lycia Boklund. – Man får passa örhängena! Besökare med glittriga naglar är också populära hos råttorna.

Vad tycker du är de stora fördelarna med tamråttan som husdjur?

DSC_3480 (Large)-Man kan ha så kul ihop! De är lätta att leva med och det är väldigt praktiskt. Man kan ta dem med sig och de äter samma mat som vi. De är också väldigt smarta och roliga att tävla agility med.

Agility för råttor?!

-Ja, råttor tävlar i agility, precis som hundar. Det är färre hinder och tonvikten i tävlingen ligger på relationen och samspelet med människan. Man får komma ihåg att råttor är en blandning av rovdjur och flyktdjur. Men de har väldigt bra anpassningsförmåga.

DSC_3467 (Large)Har du märkt att folk blir skeptiska när du säger att du har en råtta till husdjur?

-De flesta har någon relation till råttor och de senaste 10 åren tycker jag folk har blivit märkbart mer positiva till tamråttan. Man inser att de är smarta och roliga djur.

Finns det någon myt om dem som du skulle vilja slå hål på?

-Svansen! Den är helt fantastisk! Många tror att den är kal, men den har både små hår och fjäll. De värmereglerar med svansen och när det är varmt öppnar de fjällen och när det är kallare sluter de till dem. Svansen är också till för balansen.

DSC_3472 (Large)Märker du att råttorna blir stressade av allt klappande på mässan?

-Nej, råttorna tycker det är roligt.

DSC_3476 (Large)Vad tycker du är roligast med att vara här?

-Att träffa besökarna, få nya kontakter och nätverka med föreningar.

Smådjursbloggen tackar Lycia Boklund, råttan Dino och hans kompisar för pratstunden.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation