Den elektriska ålen

På Husdjursmässan samsas djurslag som är helt domesticerade med dem som är helt omöjliga att ha hemma.

Stockholms Herpetologiska Förening levererar de flesta sådana djur som inte hör till vår vardag, men även på fiskavdelningen bland akvarierna hittar man häpnadsväckande mässdeltagare.

DSC_3306 (Large)DSC_3326 (Large)DSC_3325 (Large)Den elektriska ålen är definitivt en av dem som inte lämnar någon oberörd. En fisk som leder upp till 500 volt ström!

-Stänger den någonsin av strömmen?

-Nej, det är konstant. Den har som ett batteri i rumpan. Det är tre punkter som alstrar ström hela tiden, förklara en av utställarna.

-Då skulle den vara perfekt att ha som laddare till mobilen, utbrister förtjust mässbesökaren Tim, 10 år.

DSC_3299 (Large)För att kunna handskas med ålen utan att få stötar krävs speciella handskar och hov med träskaft.

DSC_3301 (Large)Lasse Omfors, ordförande i Stockholms Akvarieförening (SAF) är den som får hantera den farliga ålen.

-Går det att ha den här hemma som husdjur?

-Nej, den hör hemma på Kolmården eller Skansen! De här tre vi har på mässan är unga ålar, men som vuxna blir de upp emot 2,5 meter långa och 20 cm i diametern. Strömmen använder de för försvar och jakt.

Kort fakta:

Den elektriska ålen- Darrålen, tillhör familjen knivfiskar och lever i syrefattiga vatten i Sydamerika. Fiskens vitala delar finns i den främre delen av fisken och strömmen alstras via en kraftig muskel i den bakre delen.

Som akvarie-granne till den elektriska ålen finns på mässan den tandbeväpnade Alligatorbengäddan (bilden nedan) med flera.

DSC_3333 (Large) I morgon är sista dagen på Husdjursmässan för i år, så passa på att besöka dessa udda mässdeltagare samt alla andra trevliga och roliga djur och glöm inte att prata med utställarna. Det berikar besöket.

Trevlig dag önskar Smådjursbloggen!

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation