Vad gör man om katten försvinner?

En kattälskares värsta mardröm är att katten en dag inte kommer hem när man ropar. En annars så pålitlig katt är helt plötsligt bara försvunnen och man bara VET att något har hänt. Så här sommartid kan även innekatter råka ut för faror när fönster är öppna och det är lätt att de kan bli nyfikna och hoppa eller trilla ut. Hur ska man agera om det händer?

DSC_0153 (Large)

Det första naturliga brukar vara att man får panik och tankarna kan börja spöka rejält. Man går ut och ropar och försöker locka med mat men ingen katt kommer. Vad kan ha hänt? Vad ska man göra?

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på.

 • En katt ”försvinner” inte bara, den finns någonstans.
 • Även om den annars är tam så kan den reagera helt annorlunda under stress. Om den är skrämd så kan den sitta några meter ifrån dig men ändå inte ge sig till känna om det är något annat i omgivningen som den är rädd för.
 • Det är oftast betydligt större chans att lyckas hitta en katt sent på kvällen eller tidig morgon när det är lugnt i omgivningen.
 • Var en bra lyssnare! Sitter katten högt upp i ett träd eller har blivit instängd i ett garage eller uthus, så hör du den inte om du bara ropar själv hela tiden. Stanna upp emellanåt och lyssna noga. Om katten hör dig så kanske den inte kan komma fram, men svarar. Är den rädd så är det inte alltid den skriker högt.
 • Letar man tidig morgon så kan man ibland spåra en katt via skatorna som sitter och kraxar.
 • Bor man i närheten av en stor skog så är det inte så sannolikt att katten har stuckit och gömt sig där, om den inte har flytt upp i ett träd. Katter söker sig inte naturligt till djupa skogar.
 • En innekatt som rasat ner ifrån en balkong eller smitit ut genom något fönster återfinns ofta i närområdet eller några gator bort. De drar sällan bara iväg.
 • Även om katten varit borta några dagar – ge inte upp! En katt kan återfinnas efter några dagar, veckor eller till och med månader, det beror helt på vad som har hänt och hur katten själv reagerar.

Vad kan man då göra mer än leta?

 • Sätt upp lappar! Inte bara i närmsta grannhus och närbutik utan sprid ut dem i ett större område och även på andra ställen i kommun. Annonsera i lokaltidningen. Var tydlig med hur katten ser ut, ha gärna med en BILD där teckning syns tydligt. Skriv DATUM när den försvann, PLATSEN/GATAN där den försvann och uppge om den har någon form av ID-märkning eller halsband. Lämna ett MOBILNUMMER som du svarar på, även kvällstid! Om någon tror sig se din katt en sen kväll så är det inte säkert de orkar bry sig mer än att ringa ett samtal. Att de skulle komma ihåg att ringa ditt jobb nästa dag är inte troligt och då är nog katten inte kvar heller.
 • Ring veterinärkliniker och djursjukhus. Hör om de har fått in någon skadad katt. Om din katt ej är ID-märkt och någon hittar den skadad och kör den till en veterinärklinik, så kan de inte spåra dig. Då finns risk att den avlivas eller tas om hand av polis eller Länsstyrelsen.
 • Lägg ut bilder på katthem-sidor att din katt är försvunnen. Även om ett katthem inte ligger i din kommun så finns det ofta kattälskare ifrån din hemkommun som läser dessa sidor. De kommer då att vara extra uppmärksamma om det ser någon som liknar din katt i området.
 • Var själv aktiv och håll koll på kattsidor där det står om upphittade katter. Titta även på andra kommuner.  Det händer faktiskt att katter smyger sig in i bilar och åker med på långa turer och återfinns i andra delar av landet eller att elaka människor bara för bort dem och släpper ut dem på främmande ort. Därför ska man inte bara söka på sin egen hemkommun.
 • Lägg ut kattmat i någon buske. Inte bara under första eller andra kvällen utan under en tid. Om din katt är en innekatt och aldrig varit ute förut så kan den vara vettskrämd och sitta och trycka i någon buske i flera dagar faktiskt. Om den uppmärksammar att det kommer mat till ett speciellt ställe varje kväll så kommer den till slut att våga sig fram.
 • Anmäl katten försvunnen hos polisen.

Det finns mycket man kan göra för att få tillbaka en försvunnen katt och många gånger lönar det sig att kämpa och inte ge upp!

Ps. Tjejen som hade satt upp annonsen på trädet (fotot), hade satt upp massor med lappar i hela kommun och hon fick tillbaka sin katt. Har pratat med henne i kväll och det var en mycket lycklig matte och katt som hade återförenats 🙂

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation