Fäboden – ett smultronställe för smådjursälskare

Alla smådjursälskare – Välkomna till en svensk dröm!       DSC_0025 (Large)

Vem har inte önskat att få bo på landet i ett stort fint rött hus, med ladugård och massor av små djur!

Gerd och Thomas lever den drömmen och driver Fäboden, sedan 30 år tillbaka.

I en lada som de har renoverat driver de butik, djurpensionat, har egen uppfödning och tillverkar egna burar till försäljning med mera. Hit åker djurägare långväga ifrån och det är inte konstigt.

 

Redan på vägen hit känner man sig väl till mods.  Man passerar vackra ängar, krokiga vägar och röda fina ladugårdar. Fäboden ligger mitt ute på vischan, precis som det ska vara, och det växer fint gräs på entré taket med lustiga små blommor. Charmfaktorn är MYCKET hög.

 

DSC_0098 (Large)

Här  inne är det alltid full aktivitet. Här ser vi  glada och trevliga Nathalie stå och packa hö. Det går åt väldigt mycket hö. Fortsätter man lite längre in på kaninavdelningen så hittar man de små höätande vännerna.

DSC_0031 (Large)DSC_0032 (Large)

DSC_0029 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

Söt som en dröm. Den här lilla ljusa kaninhonan är inte gammal men redan bokad. Här bor också lite äldre kaniner, som är ”uthyrningskaniner” för dem som inte kan ha kanin året runt, men gärna njuter av dem på sommaren. Den stilige herrn här nedan är just en sådan. Han heter ”Mumfie” och är en medelålders snygging som förgyller tillvaron för tvåbentingar i perioder. Han är orädd och har inget emot att posera för Smådjursbloggen.

DSC_0033 (Large)DSC_0034 (Large)Gerd hälsar att om någon skulle vilja köpa honom trots att han är cirka 5 år så finns den möjligheten. Hon tillägger att han är fullt frisk och kan faktiskt leva 5 år till. Kaniner är ju lyckligt lottade och lika snygga livet ut!

DSC_0044 (Large)Denna vackra tjej, en liten hermelinhona, var desto blygare. Hon fick sitta i Gerds famn för att kunna vara med på foto. (Kanske en blivande flickvän till Hans-Bobo!)

DSC_0035 (Large)DSC_0036 (Large)DSC_0038 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

I de här dockskåpsliknande husen bor kaninerna på Fäboden. Thomas har byggt dem själv och dekorerat med fina detaljer.

På övervåningen av Fäboden kan man hitta den här spännande fågelburen.

DSC_0039 (Large)Den är tyvärr inte till salu, alla fågelälskare. Thomas byggde och sålde några i Fäbodens begynnelse, men den här står kvar som vacker kuriosa.

På övervåningen finns även många kanin, marsvin och fågelburar. (Oftast betydligt billigare än vanliga zoo-handeln).

DSC_0041 (Large)DSC_0043 (Large)Ladan som idag utgör Fäboden är en timmerbyggnad som är från 1800-talet efter Linnés tid. Övervåningen har använts till både logdans och sädesmagasin innan Gerd och Thomas köpte och rustade upp den. (Bilden är tagen efter stängning).

DSC_0049 (Large)Avdelningen där fåglarna och hamstrarna håller till var förr en vedbod. (Bilden är tagen efter stängning).

På Fäboden bor inte bara riktiga kaniner utan ”konstverkskaniner” också. De här vackra skulpturerna är handgjorda av Åsa Canbäck.

DSC_0058 (Large)DSC_0060 (Large)DSC_0061 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

De är gjorda i betong och målade med riktig konstnärsfärg som gör att de kan stå ute i trädgården. Visst är de fina!

DSC_0054 (Large)Det är även Åsa som har gjort de små kaninerna som pryder lyktorna utanför Fäboden, som Thomas har monterat fast.

DSC_0052 (Large)Trots att vägen till Fäboden kan vara lite ödslig ibland så är det alltid bilar på parkeringen när man kommer fram runt hörnet.

DSC_0095 (Large)Gerd har ofta fullt upp i kassan…

DSC_0096 (Large) om hon inte är ute och hjälper kaninspekulanter, fågelintresserade eller någon som ska hämta/lämna på pensionatet. Smådjursbloggen är där precis innan stängning denna dag. Hon brukar annars ha hjälp av några tjejer, då det är omöjligt att hinna allt själv.

Smådjursbloggen tackar för denna gång och rekommenderar er som inte varit här att göra ett besök!

Läs gärna mer på http://www.faboden.se/

 

 

 

One Thought on “Fäboden – ett smultronställe för smådjursälskare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation