Leif ger bra tips till blivande fågelägare

DSC_1009 (Large)Här följer en liten intervju med Leif på Djurmagazinet om bra saker att tänka på om man vill skaffa fågel/fåglar.

Är det någon större skillnad på att skaffa en undulat eller papegoja?

– Om man inte har en så stor bostad är det bättre med en mindre fågel. Undulater är den vanligaste ”nybörjarfågeln” och den är mycket läraktig. Om man är hemma mycket så kan man ha en, men annars är fåglar flockdjur och det är bättre att ha två.

Om man är ny fågelägare, vad är det viktigaste att tänka på när den kommer hem?

– Låt den installera sig i lugn och ro. Undvik att skrämma dem med snabba rörelser.

Finns det några typiska ”nybörjarfel”?

Att man försöker fånga den och ta den med händerna. Behöver man ta den är det bättre att använda en handduk. Annars kan den bli rädd för händerna och man försvårar träningen att få den helt tam.

Hur får man fågeln tam?

Närma dig fågel lugnt och försiktigt och lägg lite mat/någon godsak på burgallret. När den vant sig vid det blir nästa steg att få den att ta maten ifrån handen. Sedan kan man försiktig börja föra in handen i buren och lägga maten stegvis högre upp på armen.  Man får ha lite tålamod, det kan ta några veckor. Det är bättre att låta den bli riktigt van vid händerna innan man släpper ut den. Släpper man bara ut den innan den är tam så blir det svårare att tämja den.

Hur lång tid tar det?

Det är lite individuellt, men kanske runt 2 månader.

Hur viktigt är det att fågeln får flyga fritt hemma?

Det är jätteviktigt för hälsan. Om fågeln inte får flyga tillräckligt blir muskulaturen lidande och lungsäckarna får dålig kapacitet och fågelns liv kan bli halverat.

Kan man ta med fågeln på semester? Är den bra på att åka bil?

Ja, man kan ta med fåglar på semestern. En del gillar till och med att åka bil. Det finns bra transportboxar och selar nu för tiden. Det som är bra att tänka på är att ju högre upp i bilen man placerar dem, ju bättre. Sätter man dem på golvet eller för lågt kan de uppleva att lyktstolparna är rovfåglar och bli rädda.

Smådjursbloggen tackar Leif för dessa tips!

2 Thoughts on “Leif ger bra tips till blivande fågelägare

  1. Tack för ett bra inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation