Att våga stå upp för ett djur

  • Bästa kompisen städar aldrig åt sina marsvin. De vadar i sin egen avföring och urin.
  • Grannen utfodrar sin kanin mest med pellets och tillgången på hö är alltid bristfällig.
  • Du har uppmärksammat en fågel som aldrig får komma ut och flyga.

VAD GÖR DU?

Den här typen av problem är bland de jobbigaste man kan ställas inför som djurägare och djurälskare. Vad ska man göra? Ingen vill ju göra sig osams med grannen eller behöva läxa upp en vän som inte tar sitt djurägande på tillräckligt stort allvar.

Många försöker blunda för problemet och tänka ”positivt”, ”ja, men det är nog ingen fara, jag oroar mig nog helt i onödan, de är ju så ordentliga människor annars”.

Vill man inte prata med grannen eller kompisen själv för man är rädd att det blir en konflikt, så kan man anonymt göra en anmälan till Länsstyrelsen. Smådjursbloggen ringde upp Malin Langenfors, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm och ställde några frågor.

Vilka djur kan man göra en anmälan för? Kaniner? Hamstrar? Fåglar?

– Ja, man kan absolut göra en anmälan för alla små djur. Vi fick in 1500 anmälningar förra året. Allt från större sällskapsdjur till akvariefiskar.

Var går gränsen för att något ska betraktas som djurplågeri? En kanin som aldrig får tillräckligt med hö eller utfodras fel på annat vis, kan man göra en anmälan om det?

Ja, visst kan man det. Det finns tydliga regler hos Jordbruksverket vad som gäller för djur som lever i fångenskap och kaniner behöver alltid ha tillgång till hö, så det kan man anmäla.

Vad gör ni om man anmäler ett sådant fall?

Det är lite olika från fall till fall. Ibland räcker det att ringa upp djurägaren och påpeka missförhållandet, ibland krävs större insatser.

Vad kan man göra om man ser att zoo-butiker inte utfodrar djuren på rätt sätt?

Det kan vara svårt att hindra dem ifrån att sälja djuren, men de ska vara väl medvetna om vilket ansvar de har och kunna ge den blivande djurägaren rätt information hur djuret ska skötas och gärna skicka med skötselråd att ta med hem.

Här nedan följer råd ifrån Länsstyrelsens hemsida vad man bör notera för att göra en anmälan som Länsstyrelsen kan agera på:

  • Vem äger djuret? Ange namn och adress.
  • Vilket djurslag gäller det?
  • Hur många djur avser anmälan?
  • På vilken adress/ var finns djuret?
  • På vilket sätt far djuret illa?
  • Beskriv djurets tillstånd. Foder? Vatten? Miljö? mm.
  • När sågs bristerna senast? Datum och klockslag?
  • Har bristerna iakttagits tidigare? Ange datum.
  • Övrig information som kan vara bra. Om djurägaren eller djuret kan utgöra ett hot mot personal som ska sköta ärendet.

Ser du att ett djur är i akut fara eller misshandlas ska du ringa polisen 11414.

Om du är osäker om du ska göra en anmälan kan du först ringa Länsstyrelsen på 076-7902090 mellan kl. 9-11 (gäller Stockholms Län).

För övriga län, sök på Länsstyrelserna i Sverige.

Smådjursbloggen tycker att man ska våga stå upp för djuret/djuren och inte blunda. Du kanske är den enda som har uppmärksammat situationen och man kan inte lita på att någon annan griper in.

Tack för din hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation